torsdag 19 november 2009

Lussekattsbak!

Idag har jag bakat finfina (och goda) lussekatter. Ojojoj, vad saffran är dyrt! Tur att jag bara skulle ha ett paket. Receptet var lite speciellt, då man skulle blanda i saffranet först efter att degen jäst. Kanske vill någon mer prova på att baka?

Mormors saffransbröd, ca 45 st
(Ur Sju sorters kakor)
Ugnstemp. 250°C, varmluft 200°C

50 gram margarin eller smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,5 liter vetemjöl
1-2 påsar (à 0,5 gram) saffran
125 gram margarin eller smör
1 1/2 dl socker
1 ägg

Pensling och garnering
1 ägg
Russin
  1. Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma degspadet tills det är 37°C.
  2. Smula ner jästen i degbunken. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek eller ca 1 timme.
  3. Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt saffranet och ägget.
  4. Arbeta in "saffranssmeten" i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt resten av mjölet, men spar lite till utbakningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet. Forma lussekatter, julkusar m m.
  5. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek.
  6. Pensla med ägg och garnera med russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.
Nästa projekt blir att baka pepparkakor! Om jag gör degen från grunden återstår att se, men man borde ju göra det.. I vilket fall måste jag få tillfälle att använda mina tjusiga pepparkaksmått.

2 kommentarer:

  1. Yummy! Nu blev jag sugen på lussekatter! :)

    SvaraRadera
  2. Det är bara att komma över på en fika ;)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kanske gillar du:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...