tisdag 19 juli 2011

Symötestisdag - gör dina egna knappar!

Redan för något år sedan visade min arbetskamrat upp knappar som hon hade gjort själv av cernitlera. Jag tyckte de var så fina att jag naturligtvis blev inspirerad att göra egna. Men sen stannade det liksom där, vid tanken. Tills nu! Då jag tycker att knappar brukar vara onödigt dyra och det dessutom är svårt att hitta exakt såna som man tänkt sig, bestämde jag mig för att testa på det där med leran.


Jag trodde inte att det skulle finnas lera i samma nyans som min röda Hedda-kofta, men jag chansade och köpte hem en liten förpackning. För säkerhets skull fick ett paket med svart lera följa med hem också. (Är det förresten någon som vet hur länge leran håller sig när man har klippt upp plasten?). Jag har än så länge bara öppnat den röda, då den turligt nog var precis samma nyans som koftan. Det blev några tjusiga knappar!


Till en början använde jag mig av mitt teskedsmått som mall, men då de knapparna blev lite för stora fick jag istället skära ut på frihand med hjälp av en kniv. Det gick förvånansvärt bra att "dutta till" kanterna med fingrarna efteråt så att de blev runda och fina. Hålen gjorde jag med hjälp av en stoppnål. Den här gången blev det helt vanliga knappar utan särskilt mycket dekorationer, men det finns säkert massor av roliga idéer om man bara låter fantasin flöda


6 kommentarer:

 1. Vad fina knapparna blir. Jag har hört att leran kan torka även fast men inte öppnat paketet.

  SvaraRadera
 2. Smart! Med knappar av cernitlera då kan man ju få dem precis som man vill, runda, fyrkantiga, trekantiga och trycka mönster i leran.
  Det enda jag kommer ihåg med cernit, köpte en del kylskåpsmagneter på en julmarknad för många år sedan, var att de sprack väldigt lätt vid stötar. Men vad gör det med knappar. Det är ju bara att göra nya :-)
  Vad kul att du fick tag i samma röda nyans.

  SvaraRadera
 3. Oj, vilken fin och rolig ide´! Det är ju jättekul att kunna tillverka sina egna knappar. Ibland är man ju ute efter något som man inte hittar i knappaffären...

  Och tänk vilka fina barnknappar man skulle kunna göra! Roligt tillsammanspyysel för förälder och barn att göra knappar till något plagg som barnet ska ha. Ja, nu fick jag en massa idéer;)

  Höll på med cernitlera en hel del när jag var liten, men nu var det längesedan... Får bli ändring på det, helt enkelt!

  Din Hedda-kofta blev om möjligt ännu finare med de vackra knapparna!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. Hej
  Fin blogg! Jag är också en kreatör och blev glad när jag hittade din blogg. Jag googlade på decoupage på tyg och ditt gamla inlägg poppade upp. Vet inte om du jobbat vidare pådet men jag har ett tips: Det är att köpa Vlisofix (köps i en tygaffär) som man stryker på baksidan av bilden så att det blir som klister på baksidan.Sedan kan man stryka bilden på underlaget och det blir slätt. När du stryker bilden på underlaget bör du ha bakplåtspapper emellan.
  Jag har precis startat en blogg för min hobbyfirma mirkka (har webshop) där jag håller på med remake och återbruk överlag. Jag vill gärna länka till din blogg och kanske du vill länka till mig - kika för att se (är ju bara i början men ambitionsnivån är hög :-).
  hälsar Maritta på mirkka

  SvaraRadera
 5. Vad smart att göra egna knappar! Då blev ju hela koftan hemgjord. :) Supersnyggt!

  SvaraRadera
 6. Jag har lindat in min lera i plastfolie. Dom har hållt än så länge och legar i kanske 4 månader nu :) Älskar din blogg förresten.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kanske gillar du:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...