tisdag 24 april 2012

Symötestisdag - stickad babykofta!

Just nu har jag snöat in på att sticka babykoftor (och nej, jag är inte gravid!). Fördelen med att sticka smått är att det går så fort, så då kan man snabbt påbörja ett nytt projekt igen. Dessutom tycker jag det är roligt att sticka saker som kan komma till användning. Att som 28-åring utan barn ha fullt av virkade amigurumis i soffan känns liksom inte helt okej...

Som vanligt har jag varit lat och inte orkat sy i knapparna än. Det är ju så mycket roligare att påbörja nya projekt!Då jag tyckte att randningen i mönstret verkade lite halvjobbig att sticka gjorde jag min egen variant med randning över två varv. Mönstret är smidigt att sticka då både framstyckena och bakstycket stickas i ett och samma stycke. Nedan ser ni mönstret som jag utgick ifrån:

Mönster:
Rätstickning: alla maskor stickas alla varv.
Slätstickning: Sticka växelvis 1 varv räta, 1 varb aviga
Randning: Varv 1-6: Slätstickning med färg 1. Varv 7-8: Slätstickning med färg 2. Varv 9: *1 am med färg 2, 1 rm med färg 1.* Varv 10: *1 rm med färg 2, 1 am med färg 1*, 1 rm med färg 2. Varv 11-12: Slätstickning med färg 2. Upprepa från varv 2.

Masktäthet: 24 m slätstickning på stickor nr 3=10 cm.

Bak- och framstycken:
Lägg med färg 2 och stickor 2 1/2 upp 135 m och sticka 12 v rätstickning, men gör på sjätte varvet ett knapphål (till höger för flickor och till vänster för pojkar) över 2 m och innanför 3 m.
Byt till stickor nr 3 och sätt i vardera kanten 7 m på hjälptrådar för framkanterna = 121 m och sticka enligt randningen. Sticka 4 mönsteromgångar (=48 v) och dela därefter upp arbetet i bak- och framstycken: sticka 26 m, maska av 6 m och sticka 26 m. Sätt m åt sidan att vänta och sticka ärmarna.

Ärmar:
Lägg med färg 2 och stickor 2 1/2 upp 36 m och sticka 12 v rätstickning. Byt till stickor 3 och och sticka enligt randningen. I vardera sidan ökas 1 m vart 4:e v 9 gånger = 54 m. Sticka 4 mönsteromgångar (=48 v) och maska därefter av 3 m i vardera sidan = 48 m.

Överdelen:
Ta alla delarna på samma sticka, ärmarna mittför de för ärmhålen avmaskade m = 205 m och fortsätt sticka enligt randningen. Minska för raglan vid varje "söm" på vardera sidan om de 2 mittersta m, 1 m vartannat v 13 ggr = 101 m (gör först 1 öhpt, sticka 2 m och därefter 2 m tills.). Sätt därefter i framkanterna vartannat v 3,2,1,1, m på hjäptrådar för halshålets kant och gör samtidigt ytterligare 4 raglanminskningar = 55 m. Lämna kvar m på stickan.

Montering:
Framkanter: Ta m i knappsidan på stickor nr 2 1/2 och sticka rätstickning med färg 2  tills kanten når upp till halshålets kant, lämna m åt sidan att vänta. Markera platserna för 6 knapphål, det nedersta är redan stickat, det översta görs på sista v före halskanten, de övriga med jämna mellanrum. Sticka den andra framkanten och gör 2 m breda knapphål på de markerade platserna.
Halskant: Ta både halshålets m och framkanternas m på stickor 2 1/2 = 83 m, sticka 6 v rätstickning och maska av.

Sy fast framkanterna  vid framstyckena. Sy i knapparna.

5 kommentarer:

 1. Jättesöt! Älskar babykoftor. Måste lära mg att sticka bättre;-)

  SvaraRadera
 2. Gulligt, den ser ut som en liten godiskaramell. mvh Annie

  SvaraRadera
 3. Söt den blev!
  Även här finns det chans att det blir någon liten kofta framöver, så jag nu håller på att göra åt restgarner.
  Har inte heller någon liten, men det finns ju vänner å bekanta som har, annars går det till någon fin insamling!

  SvaraRadera
 4. Sitter och har stickat början på koftan och det jag läser och det jag ser på bilden stämmer inte för mig. När jag förstorar bilden så ser tandningen ut att gå över två ränder, i texten står 6 varv + två ränder varannan som inte heller syns. Är det rätt text?

  SvaraRadera
 5. Jag har inte följt randningen som står i mönstret, så det är inte så konstigt att du inte får ihop det! Följer du mönstret får du ett helt annat mönster, men jag bortsåg från det och stickade sex varv med rosa och två med vitt.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kanske gillar du:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...