Jag
börjar med ett recept som jag har visat tidigare. Den gången gjorde jag
en rulle, men i år valde jag att göra lyxiga praliner istället.
Marsipanpraliner
Du behöver:
500 g marsipan
200 mandelmassa
150 g praliner med likör (finns bland lösviktsgodiset)
100 g kanderad fruktblandning
100 g marabou mjölkchoklad (eller blockchoklad)
Gör så här:
- Riv marsipan och mandelmassa på ett rivjärn och lägg det i en bunke.
- Krossa pralinerna med en mortel och häll i dem i marsipan/mandelmasseblandningen.
- Tillsätt fruktblandningen.
- Blanda alla ingredienser så att det blir en tjock deg. Forma dem till bollar och lägg dem kallt en liten stund.
- Smält chokladen och doppa bollarna i den. Det är lättast att använda en stekpincett till detta moment. Lägg dem på bakplåtspapper och låt dem stå kallt tills chokladen stelnat.
För
en tid sedan hade M och jag besök av kanadensiska vänner. Vi ordnade
för- och huvudrätt medan de skulle ta med någon form av kanadensisk
efterrätt. Då hade de med sig Terribly terrific toffee. Mums! Det smakar
lite som daim, men är lite mjukare i konsistensen. Perfekt som
julgodis, tänkte jag och bad om receptet. Efter översättning till
svenska blev det så här:
Terribly terrific toffee
Du behöver:
100 g osaltat smör
1 1/4 dl farinsocker
100-150 g marabou mjölkchoklad (eller annan choklad som du gillar)
20 stycken salta kex, t.ex. Tuc
- Sätt ugnen på 175°c.
- Placera ut 20 salta kex på ett baktplåtspapper, så att de bildar en rektangel.
- Smält smöret och blanda i farinsockret och låt det koka upp. Sänk värmen och låt blandningen sjuda i 5-6- minuter, eller tills det har tjocknat och sockret smält helt.
- Häll blandningen över de salta kexen så att det blir ett jämnt lager.
- Baka dem i ugnen i 6-8 minuter, eller tills kolan bubblar.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt den vila i 3-5 minuter.
- Dela chokladen i mindre bitar och lägg den på kex- och kolablandningen. Låt chokladen smälta och fördela den jämnt.
- Bryt eller skär godiset i mindre bitar.
- Förvara i kyl eller frys.
Originalreceptet hittar ni här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!