lördag 22 december 2012

Julgodis

Har du inte hunnit med att göra julgodis än? Lugn, här kommer ett par tips på enkla och goda saker att snaska på i jul!

Jag börjar med ett recept som jag har visat tidigare. Den gången gjorde jag en rulle, men i år valde jag att göra lyxiga praliner istället.

Marsipanpraliner
Du behöver:
500 g marsipan
200 mandelmassa
150 g praliner med likör (finns bland lösviktsgodiset)
100 g kanderad fruktblandning
100 g marabou mjölkchoklad (eller blockchoklad)

Gör så här:
  1. Riv marsipan och mandelmassa på ett rivjärn och lägg det i en bunke.
  2. Krossa pralinerna med en mortel och häll i dem i marsipan/mandelmasseblandningen.
  3. Tillsätt fruktblandningen.
  4. Blanda alla ingredienser så att det blir en tjock deg. Forma dem till bollar och lägg dem kallt en liten stund.
  5. Smält chokladen och doppa bollarna i den. Det är lättast att använda en stekpincett till detta moment. Lägg dem på bakplåtspapper och låt dem stå kallt tills chokladen stelnat.

För en tid sedan hade M och jag besök av kanadensiska vänner. Vi ordnade för- och huvudrätt medan de skulle ta med någon form av kanadensisk efterrätt. Då hade de med sig Terribly terrific toffee. Mums! Det smakar lite som daim, men är lite mjukare i konsistensen. Perfekt som julgodis, tänkte jag och bad om receptet. Efter översättning till svenska blev det så här:

Terribly terrific toffee
Du behöver:
100 g osaltat smör
1 1/4 dl farinsocker
100-150 g marabou mjölkchoklad (eller annan choklad som du gillar)
20 stycken salta kex, t.ex. Tuc

  1. Sätt ugnen på 175°c.
  2.  Placera ut 20 salta kex på ett baktplåtspapper, så att de bildar en rektangel. 
  3. Smält smöret och blanda i farinsockret och låt det koka upp. Sänk värmen och låt blandningen sjuda i 5-6- minuter, eller tills det har tjocknat och sockret smält helt.
  4.  Häll blandningen över de salta kexen så att det blir ett jämnt lager.
  5. Baka dem i ugnen i 6-8 minuter, eller tills kolan bubblar.
  6. Ta ut plåten ur ugnen och låt den vila i 3-5 minuter.
  7. Dela chokladen i mindre bitar och lägg den på kex- och kolablandningen. Låt chokladen smälta och fördela den jämnt.
  8. Bryt eller skär godiset i mindre bitar.
  9. Förvara i kyl eller frys.
 Originalreceptet hittar ni här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kanske gillar du:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...